Tamamlanan Projeler

70TK: Tatavla’dan Kurtuluş’a

Büyüme baskısı altındaki bir şehirde farklı dönemlerin ve toplulukların hafızası ve kültürel mirası nasıl korunabilir? Bu hafıza bir mahallenin geleceği için nasıl kullanılabilir?

2015-2018 yıllarında gerçekleştirilen 70 TK, eski bir Rum mahallesi olan Tatavla’nın (günümüz Şişli’sinin Kurtuluş semti) kültürünü ve mirasını sözlü tarih görüşmeleri, mimari mirastaki değişimlerin incelenmesi, yazılı-görsel arşiv taraması ve literatür araştırması ile belgelemeyi hedefledi.

Semtte uzun bir süre yaşamış olan mahallelilerle yapılan sözlü tarih görüşmeleri ile Tatavla’nın somut olmayan kültürel mirası gün yüzüne çıkarılırken, aynı zamanda eski ile yeni mimari dokunun karşılaştırılması, sosyal hayatın da bir yansıması olan yapılı çevredeki değişimleri ortaya koydu.

Proje, ses enstalasyonları, kısa filmler, bellek haritası gibi çıktıların paylaşıldığı, günümüzde kullanılmayan Kurtuluş Rum İlkokulu’nda Eylül-Ekim 2017’de gerçekleşen “70TK Tatavla’dan Kurtuluş’a: Bir Semtin Dönüşümü” sergisi ile tamamlanmıştır.

Atina’daki kişisel ve kurum arşivlerinde yapılan araştırmalar ve ek sözlü tarih çalışmaları ile zenginleştirilen içerikle, sergi Temmuz 2018’de Atina’da Yunanca ve İngilizce çift dilli olarak açılmıştır.

Proje Ortağı: Paros Dergisi

Proje Destekçisi: MitOst ve Robert Bosch Stiftung tarafından yürütülmektedir

Proje Ekibi: Banu Pekol,Çağla Parlak, Mesut Dinler ve Tamar Gurdikyan (Paros).

Sergi broşürünü indirmek için tıklayınız.

Basında 70TK Sergisi Yansımaları:
Agos 29 Eylül 2017
Apoyevmatini 21 Eylül 2017
Atina’dan Yunanistan Temmuz 2018
Avlaremoz 28 Eylül 2017
Iho 21 Eylül 2017
İstanbul Art News 2017
Kültür Limited 25 Eylül 2017
Paros Ekim 2017
Unlimited Eylül 2017

Galeri

Bir cevap yazın